KOULUTUKSEN SISÄLTÖ

Etelä-Suomen Kosmetologikouluhoitola tarjoaa näyttötutkintoon valmistavaa koulutusta. Opintoihin sisältyy kauneudenhoitoalan perustutkinnon suorittaminen (kosmetologi - ihon erikois- ja laitehoitojen osaamisala), joka avaa ovet mm. jatkokoulutuksiin. Tutkinnon suorittanut on ihonhoidon, ihonhoidon ohjauksen, ehostuksen, hieronnan ja kosmetiikkatuotteiden neuvonnan ammattilainen. Näytöt yhteistyössä Stadin ammattiopiston kanssa (180 osp).

KOSMETOLOGI KOULUTUKSEN SISÄLTÖ 145 osp

PAKOLLISET TUTKINNON OSAT:

Jalka- ja käsihoitopalvelut, 20 osp

Kasvohoitopalvelut, 35 osp

Myyntityö ja asiakaslähtöinen palvelu hius- ja kauneudenhoitoalalla, 15 osp

Ehostuspalvelut, 15 osp

Vartalonhoitopalvelut, 20 osp

Hius- ja kauneudenhoidon neuvontapalvelut, 25 osp

Kylpylähoitopalvelut, 15 osp / Yrityksessä toimiminen 15 osp.



TUTKINNON TAVOITTEET

"Kauneudenhoitoalan perustutkinnon yleistavoitteina on tuottaa opiskelijalle tai tutkinnon suorittajalle laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet toimintaan kauneudenhoitoalan työntekijänä ja ammatinharjoittajana, alan neuvonta- ja myyntitehtävissä ja muissa asiakaspalvelutehtävissä. Lisäksi tutkinnon suorittaneilla on valitsemiensa ammatillisten tutkinnon osien perusteella työelämän edellyttämä erikoistuneempi ammattitaito. Kauneudenhoitoalan perustutkinnossa on kaksi osaamisalaa. Ihon erikois- ja laitehoitojen osaamisalan ammattinimike on kosmetologi. Kauneudenhoidon- ja tuoteneuvonnan osaamisalan ammattinimike on kosmetiikkaneuvoja.

Kauneudenhoitoalan ammattilaiselta odotetaan alan monipuolista työelämän perusammattitaitoa. Kosmetologi tai kosmetiikkaneuvoja kehittää sitä elinikäisen oppimisen mukaisesti suunnitellen ja organisoiden oppimistaan. Lisäksi hän on motivoitunut kehittämään itseään, osaamistaan, työtään ja ammattialaansa.

Kauneudenhoitoalan ammattilainen on ihonhoidon, ihonhoidon ohjauksen ja neuvonnan, hieronnan ja ehostuksen asiantuntija ja osaaja. Hoitotyössään hän suunnittelee, toteuttaa, myy ja markkinoi asiakkaalle kasvojen, vartalon, jalkojen ja käsien hoitoja sekä ehostusta. Lisäksi hän ohjaa ja neuvoo asiakasta värien käytössä, persoonallisen tyylin löytämisessä, ihon ja kehon itsehoidossa sekä ihonhoitotuotteiden valinnassa ja käytössä. Suuri osa hoitotyöstä tehdään käsin. Hoidoissa käytetään myös laitteita, joita tulee markkinoille teknologian kehittyessä jatkuvasti uusia. Työhön kuuluu myös kosmeettisten hoito- ja ehostustuotteiden myynti ja markkinointi.

Kauneudenhoitoalalla työskennellään usein läheisessä kontaktissa hyvin eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten asiakkaiden kanssa. Kosmetologina tai kosmetiikkaneuvojana toimiminen edellyttää tietoa hygieniasta, aseptisista toimintaperiaatteista, ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta sekä ihon rakenteesta, toiminnasta ja ihon sairauksista. Työ vaatii myös tietoa kosmetiikan ainesosista ja kosmeettisista tuotteista. Ihonhoidon ohjauksessa korostuvat sisältöinä mm. ravinnon ja liikunnan terveysvaikutusten välittäminen ohjattavalle. Hoitotyö edellyttää erilaisten ihonhoitomenetelmien ja laitteiden käytön osaamista sekä ymmärrystä, miten ne vaikuttavat ihmisen ihoon ja kehoon. Sähköopillinen tietämys on välttämätöntä, jotta asiakkaiden terveys ja turvallisuus ei hoidettaessa vaarantuisi.

Monet kauneudenhoitoalalla toimivista ovat yksityisyrittäjiä. Yrittäjä tarvitsee sisäisen yrittäjyyden lisäksi myös yrittäjyyden ja yritystoiminnan tietoja ja taitoja. Yritystoimintaan liittyvä osaaminen on merkityksellistä myös muille alan ammattilaisille, jotka työskentelevät toisen palveluksessa maahantuontiyrityksissä, kosmetiikkamyyjinä ja -neuvojina, tuote-esittelijöinä ja kouluttajina. Kauneudenhoitoalan yritykset pyrkivät taloudellisen tuottavuuteen noudattamalla terveen kilpailun, vastuullisuuden ja palvelun korkean laadun periaatteita.

Ammattitaitoon kuuluu yhteistyö esimerkiksi hiusalan ja terveydenhuoltoalan sekä muodin ja median ammattilaisten kanssa. Kosmetologi tai kosmetiikkaneuvoja seuraa jatkuvasti alan kotimaista ja kansainvälistä kehitystä sekä ylläpitää ja kehittää työtään ja ammattitaitoaan.

Kauneudenhoitoalan ammattilainen tuntee kuluttajan oikeudet ja velvollisuudet sekä ottaa ne huomioon työssään ja yhteiskunnan jäsenenä. Hän tietää kauneudenhoitoalan kuluttajansuojalainsäädännön, työsuojelumääräykset ja -ohjeet sekä noudattaa niitä toiminnassaan. Hän huolehtii omasta työturvallisuudestaan ja hyvinvoinnistaan sekä asiakkaiden terveydestä valitsemalla turvalliset tuotteet, työmenetelmät ja -tavat. Hän edistää toiminnallaan työyhteisön turvallisuutta sekä osaa ohjata asiakasta terveysliikunnassa.

Kauneudenhoitoalan ammattilainen toimii työyhteisössä luotettavasti, oma-aloitteisesti sekä yhteistyökykyisesti. Hän pyrkii toiminnassaan laadullisesti parhaaseen mahdolliseen suoritukseen ja lopputulokseen. Hän selviytyy joustavasti ja luovasti uusista ja erilaisista asiakaspalvelu- ja työtilanteista. Ongelmanratkaisuissa hän ottaa huomioon asiakkaiden tarpeet ja odotukset.

Kauneudenhoitoalan ammattilainen noudattaa työssään ympäristöä säästäviä menetelmiä ja edistää kestävää kehitystä. Hän osaa käyttää alan teknologisia välineitä ja laitteita sekä ymmärtää teknologian kehityksen vaikutuksia oman ammattialansa tulevaisuuteen. Hänellä on tietoyhteiskunnassa tarvittavat valmiudet kehittyvän tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämiseen ja tiedon hankkimiseen sekä kriittiseen suhtautumiseen tietoon.

Kosmetologi tai kosmetiikkaneuvoja osaa hyödyntää kielitaitoaan asiakaspalvelussa. Hän osaa toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa työympäristössä noudattaen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakeja. Hän toimii luottamusta herättävästi asiakaspalvelu- ja ihonhoitotyössä, hyväksyy ihmisten erilaisuutta sekä hallitsee tunteensa työelämän vuorovaikutustilanteissa.

Kauneudenhoitoalan perustutkinnon suorittanut arvostaa omaa työtään ja ammattialaansa. Hänellä on edellytykset hakeutua jatko-opintoihin sekä suorittaa alan muita tutkintoja työkokemusta saatuaan.

Lisäksi ammatillisen peruskoulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiuksia yrittäjyyteen. Koulutuksen tavoitteena on myös tukea opiskelijoiden kehitystä hyviksi ja tasapainoisiksi ihmisiksi ja yhteiskunnan jäseniksi sekä antaa opiskelijoille jatko-opintovalmiuksien, ammatillisen kehittymisen, harrastusten sekä persoonallisuuden monipuolisen kehittämisen kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja. (L630/1998, 5 § (muutos 787/2014 )).

Elinikäisen oppimisen avaintaidot sisältyvät ammatillisten tutkinnon osien ammattitaitovaatimuksiin ja yhteisten tutkinnon osien osaamistavoitteisiin sekä niiden arviointikriteereihin. Avaintaitojen tavoitteena on tukea sellaisen osaamisen kehittymistä, jota tarvitaan jatkuvassa oppimisessa, työelämän tilanteissa selviytymisessä ja tulevaisuuden uusissa haasteissa."

-Opetushallitus, e-perusteet-


KAUNEUDENHOITOALAN KUVAUS

"Kauneudenhoitoalan tehtävänä on tuottaa turvallisia ja korkealaatuisia palveluja, jotka edistävät asiakkaan kauneutta ja terveyttä sekä tarjoavat virkistystä, rentoutusta ja hyvänolon tunnetta. Kosmetologit ja kosmetiikkaneuvojat kauneudenhoitoalan ammattilaisina hoitavat asiakkaiden tervettä ihoa, hierovat ja ehostavat sekä opastavat ja neuvovat asiakkaita ihon itsehoidossa ja ehostuksessa. He myyvät kosmeettisia hoitoja ja tuotteita, joilla saadaan aikaan ja ylläpidetään asiakkaan hyvää oloa, ihon terveyttä ja kauneutta. Palvelut suunnitellaan ja toteutetaan asiakkaan yksilöllisten lähtökohtien ja tarpeiden mukaisesti.

Alan ammattilaiset työskentelevät joko yrittäjinä tai toisen palveluksessa. Hoitotyötä tekevät kosmetologit voivat toimia esimerkiksi kauneushoitoloissa, kylpylöissä, hotelleissa, palvelutaloissa, lääkäriasemilla tai monipuolisia hyvinvointipalveluita tarjoavissa yrityksissä. Kauneudenhoitoalan palveluja on mahdollista viedä lähelle asiakasta, kuten kotiin tai työpaikalle. Kosmetologeja ja kosmetiikkaneuvojia työskentelee myös erilaisissa maahantuonti-, myynti-, konsultointi- ja koulutustehtävissä sekä viihde- ja media-aloilla. Verkostoitumisen avulla alalle tyypilliset pienet yritykset voivat yhdistää voimavarojaan ja parantaa yrityksen kannattavuutta. Kansainvälisen yhteistyön kasvu ja työvoiman liikkuminen tarjoavat ammattitaitoisille kosmetologeille ja kosmetiikkaneuvojille mahdollisuuden työllistyä ulkomailla aiempaa helpommin.

Alan jatkuva kehittyminen ja muutokset yhteiskunnassa heijastuvat kauneudenhoitoalan ammattitaitovaatimuksiin. Itsensä työllistäminen edellyttää ammattitaidon lisäksi kyvykkyyttä tulokselliseen toimintaan ja yrittäjyysasennetta. Asiakkaiden yleinen tietämys alalla tapatuvasta kehityksestä lisääntyy, ja se heijastuu heidän palveluodotuksiinsa. Tuotteiden ja hoitojen monipuolistumisen myötä erikoisosaamisen merkitys kasvaa. Lisäksi asiakaskunnan laajeneminen ja monipuolistuminen saa aikaan muutoksia kauneudenhoitoalan hoitokulttuurissa.

Kauneudenhoitoalalla työskennellään usein läheisessä kontaktissa hyvin eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten asiakkaiden kanssa. Hyvät sosiaaliset ja vuorovaikutukselliset taidot ja toisen kunnioittaminen ovat tärkeitä asiakaspalvelu- ja ihonhoitotyötä tekevän ominaisuuksia. Kauneudenhoitoalalla työskentelevä osaa tulkita sellaisia asiakkaan tarpeita ja toiveita, jotka eivät välttämättä tule selkeästi esille keskusteltaessa."

-Opetushallitus, e-perusteet-